Tengrici Ayin Nasıl Yapılır?

Tengrici Ayin Nasıl Yapılır?


İnsanı 'özgürleştirme' iddiasıyla yola çıkan ve tarihin en sistemli Ateist organizasyonu olan Sovyetler Birliği; hüküm sürdüğü 69 yılın ardında bir yığın alkolik, fahişe ve suçlu insan bırakmıştır. Maneviyattan uzaklaşan toplum umulduğu gibi özgür ve aydın bireyler olarak karşımıza çıkmamıştır. Anlıyoruz ki insanlar olarak maneviyatı tamamen yadsımak bize pahalıya mal olacaktır.

Altaylarda Tengricilerin topluca düzenlediği ibadet törenlerine 'Mürgüül' denir. Bizler bu sözcüğü Türkiye Türkçesine uygun olarak 'Mürgül' şeklinde telaffuz edeceğiz.

Hatta bu törenleri Anadolu Türk kültürüne daha da yakınlaştırmak için 'cem töreni' 'cem ayini' de denebilir. Nitekim Mürgül töreni, yapılış itibariyle topluca yapılan bir ibadettir. Birçok açıdan Türkmen Alevilerin cem olmasına yani toplanmasına benzerdir.

Biz Mürgül'ü genel olarak Şodoyev'in Altay Bilik'ten anlattığı kadarını aktaracağız ve bu ibadetin günümüzde nasıl yapılacabileceğini adım adım anlatacağız.

Mürgül - Tengrici Ayini Ne Zaman Yapılır?

Ulusun moralinin yükselmesi, insanların zihinlerinin dinginleşmesi ve yaşama sevinçle bakıp doğru kararlar alabilmesi için topluca ibadet töreni düzenlenir. Evde tek başınıza ya da ailenizle, Tanrı'ya yakarabilir, dualar edebilirsiniz. Bu gibi kişisel dua ibadetleri her zaman evde yapılabilir. 

Halkın topluca katılacağı bu ibadet ise, yılda 2 kez yapılır. 

1- Yazın (Baharın sonunda Mayıs-Haziran ayında bir gün düzenlenebilir.)

2- Güzün (Kışa girerken, Eylül-Ekim ayında bir gün düzenlenebilir.)

Mürgül Ayinine Kimler Katılabilir?

Düzenlenen bu ibadete ne kadar çok kişi katılırsa oluşacak olan enerji o kadar yoğun ve güçlü olacaktır. Ayrıca Tengri katında birbirine eş kılınmış kadın ve erkek iki cins de bu ibadete katılmalıdır. Cinsiyet ayrımcılığı yoktur.

Herkesin katılabileceği bu ayinde, yönetici olarak bir Kam bulunabilir. Ayini yöneten kişiye yardım için yarlıkçı, yırcı, ozan bulunmalıdır.

Yarlıkçı-yırcı veya ozan diyebileceğimiz kişi; müzik aleti çalan ve şiirler söyleyen kişidir. Törende mutlaka müzik ve şiirin bulunması gerekmektedir.

Bu Tengrici Ayin Nerede Düzenlenir?

Mürgül töreninin doğanın bağrında olması gerekmektedir. Kutlu bilinen su kaynaklarına veya dağlara yakın olmasında fayda vardır. Genellikle düzlükte ve ovada düzenlenebileceği gibi yerleşim yerlerine pek yakın olmayan, insanın dinginlik bulacağı bir doğal ortamda düzenlenmelidir.

Ayinde Neler Yapılır, Ayinin Akışı Nasıldır?

İnsan, 3 tür enerji yayar:

1- Yahşi Ak iyilteler (olumlu enerjiler, yararlı enerjiler)
2- Yaman Kara İyilteler (negatif enerjiler, zararlı enerjiler)
3- Sarı İyilteler (Değiştken enerjiler),

İnsanlarda olumsuz enerji biriktiği zaman, bu enerji dengesizliğini dengelemek amacıyla doğum yerimiz olan doğaya ve Tengri'ye yönelmemiz gerekli olabilir. Özellikle diğer insanların da katılacağı bu tip dua törenleri; kendi yaydığımız enerjilerin birleşip yoğunlaşarak düzene girmesine neden olur.

Mürgül törenleri, insanlardaki ak iyilteyi yani olumlu enerjileri canlandırmak ve morali yükseltmek amacıyla düzenlenir. Bu törene katılan kişi rahatlamış olarak ayrılır. Bugün kanser tedavisinde bile kişinin moralinin ne derece önemli rol oynadığını biliyoruz. 

Hayatta olduğumuz sürece doğadaki enerji alışverişine dahilizdir. Sürekli etrafımızdan enerji alır, etrafa da enerji veririz. Dua ve toplu ibadet sırasında bu enerjiler yoğunlaşır. Sonuçta kişi, Tanrı'ya ne kadar yakın olursa o kadar huzurlu olur.

Tören Akışı:

a) Törenin yapılacağı yer belirlenir ve buraya gelen kadın katılımcılar; ikram edilmek üzere yemek hazırlarlar. (Erkekler de yapabilir.) 

b) Türklerin eskiden oturduğu çadırlar (otağ) nasıl yuvarlaksa, dünyamız ve gök cisimlerimiz de yuvarlakçadır. Bu yüzden yuvarlak bir alanda; etraftaki kutlu dağ sayısı kadar tümsek oluşturulur. Bu tümsek taşlarla, 1 metre en ve boyda olacak şekilde oluşturulabilir. Biz Türkiye Tengricileri olarak eğer böyle bir tören düzenlersek, Altay Dağı'na atfen doğuya bir tümsek; Ural Dağı'na atfen kuzeye bir tümsek, Toros Dağlarına atfen güneye bir tümsek oluşturabiliriz. Bununla birlikte etraftaki dağlara göre de 5-6 kadar tümsek oluşturulabilir.

c) Oluşturulan tümseklere Ak, Gök(mavi) ve Kızıl renklerde bayrak dikilir. 

ç) Yuvarlak oluşturacak şekilde oluşturulan ve tümseklerle çevrilmiş alan, çadırın içi gibi düşünülür ve Doğu kapısından alana girilir. Kapı dediysek bu semboliktir, doğu tümseklerinin oradan girilir ve sağ tarafa kadınlar; sol tarafa ise erkekler yerleşir. Yarlıkçı-alkışçı kişi elinde tuttuğu ardıç ile katılımcıları tütsüler ve temiz düşüncenin oluşması için sağlık diler. (Ardıç İle Tütsüleme Nasıl Yapılır)

d) Katılımcılar yanlarında peynirler getirir ve getirdikleri peynirleri örtü üzerine koyarlar. 

e) Üç tümseğin üzerinde ateş yakılır.

f) Elinde süt dolu kap ve kaşık olan Yarlıkçı, sırayla tümsekleri dolaşır ve onu katılımcılar da takip eder. Yarlıkçı iyi dileklerde, hayır dualarda ve yakarışlarda bulunarak; Tanrı'ya yönelir. Her tümsekte ki bunlar sembolik sunaklardır; kaşıkla süt savurur. Buna saçı denir. Her süt saçışında Tengri'nin adını anar ve iyi dileklerde bulunur. Onu takip edenler de aynı şekilde iyi dileklerde bulunurlar ve kendileriyle ilgili isteklerde bulunurlar.

g) Herkesin duası bittikten sonra ve getirdikleri peynirleri de doğaya sunduktan sonra ( sembolik olarak sunaklara konabilir, doğa canlıları yesin diye ) ortada törenin yapıldığı yerde yeniden toplanılır. Dua sırasında insanlar ayaktadır. Bu sırada dualar da artar. Yarlıkçının önderlik ettiği dualarda, erkekler başlarının üzerinden alınlarına doğru başlarını sıvazlarlar. Kadınlar da kulak arkasından başlayarak saçlarının ucuna doğru sıvazlarlar. Bu olumlu enerji ile dengelenmek için yapılır.

ğ) Herkes özgürdür. Yarlıkçı gibi insanlar da Tengri'ye yönelir ve dualar eder. Kimisi çocuk ister, kimisi başarı kimisi mutluluk. Duaların sonunda 'Tengri baş' veya 'Alaş' denir.

h) Dualarını tamamlayanlar tek tek oturur. Kimisi yanında getirdiği halı ve kilimlere kimisi toprağa oturur. Sanki otağın çadırın içinde oturuyormuş gibi düşünülür ve üzerimizdeki Gök, Tanrı'nın kucağı olarak hissedilir.

ı) Koro halinde doğayı öven ilahiler söylenir. Bu sırada ozan saz, bağlama, kopuz, komuz çalar ve huşu hali başlar. Türk halkına iyilik ve güç istenir Tanrıdan. 

i) Yemek ortaya gelir ve yuvarlak halinde dizilmiş olan insanlar, önlerindeki yemeği saat yönünde yanındaki kişiye ikram eder. Kendisi yemeden önce yemek yanındaki ikram edilir. Bu sırada iyi dileklerde bulunulur. Ve yemekler yenilir, içecekler içilir; güzel şeylerden konuşulur.

Tengrici Ayin Töreni Sonlanırken

Tanrı'ya ulaşmak amacıyla topluca yapılan bu törenin sonunda insanlar daha iyi bir insan olmak adına Tanrı'ya söz verir. Bu sözlere 'ant' denir. Ant içen bir Türk, sözünü mutlaka tutar ki bu bizim kadim bir töremizdir.

Mürgül töreninden sonra huşu içinde olmak amacıyla en azından bir ay içki içilmeyeceğine dair söz verilir. Törene katılanalar verdikleri sözü tutarlar.

İnsanlar evlerine dönerken birbirlerine iyilik dilerler ve sevinç, huzur ile dolan insanlar tören alanından ayrılıp evlerine giderler.

Böylece ulusun düşüncesi, morali düzenlenmiş olur.

16 yorum:

  1. Yazılarınızı korumak istemenizi anlıyorum ama yeni sekmede açıp sırayla okumayı isterdim doğrusu. Ama olsun böyle güzel bir site buldum. Bu kahrı çekmeye hazırım :)

    YanıtlaSil
  2. Bir de ayini yapacak insan bulsak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde yapılabilecek ayinlerde ilgili sizin bilginiz varmı?

      Sil
    2. benim yok ama bilen varsa iyi olur o kadar araştırdım bir şey bulamadım

      Sil
    3. Kardeşim,"ayin" sözcüğünü kullanmak tengricilik özüne aykırı geliyor bana göre. Tören demek doğru olur sanırım.

      Sil
    4. Kardeşim,dillerde almış başını gidiyor "alaka,alakalı" sözcüğü.
      Türk "Türkçe"konuşur.
      Bırakalım bu genlerimize işlemiş gibi arapça sözcük kullanma alışkanlığını.Dilini yitiren kendi benliğini de yitirir.Esen kalın.

      Sil
  3. alevı cemine katılsan aynısı :D:DD:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aileden gelmeyince katılamıyoruz ki :(

      Sil
    2. Bunu kim söyledi böyle birşey yok istersen katılabilirsin.

      Sil
    3. doğada yapılması daha iyi olur.

      Sil
  4. Burada duadan kasıt manevi olarak tatmin olmak mı, yoksa dua edip karşılık beklemek mi? Esenlikler.

    YanıtlaSil
  5. hayır dua Türkçe bir kelime değildir. Burdan dua olarak ntelendiren şey aslında etrafa güzel enerjimizi yaymak ve ruhlara teşekkür etmek gibi düşünebilirsiniz yani manevi olarak tatmin olmak diyebiliriz

    YanıtlaSil
  6. Esenlikler Tengrici kardeşler bir arap evrimi geçirmiş türk olarak şunu söylemek istiyorum O bahsetğinz tümseklerle ilgli resimler varmı tümsek yazdım ama yolardaki tümsekler çıktı resmi varsa attabilirmisiniz son olarak ben müslüman ım ama başlıkta komiklik olsun diye öyle yazdım hala türküm

    YanıtlaSil
  7. Bir sey sormak istiyorum, kam(şaman) nasıl olunur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu sanırım herkesin olabileceği bir şey değil

      Sil
    2. herkes olabilir fakat malesef nasıl olunurla alakalı kaynak bulamadım

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.