Göktürk Alfabesi


               Atalarımızın kullandığı, Türk'e has ve Türk'e ait olan bir alfabedir GÖKTÜRK (Orhun) Alfabesi. Bu yüzdendir ki öğrenilmesi ve yeniden kullanır hale getirilmesi Türkler'in birliği açısından son derece önemlidir. Ölmüş bir alfabe gözüyle bakmamak gerektir bu alfabeye. Yüzlerce yıl kültürü ve tarihi tahrip edilmiş, yağmalanmış, unutturulmuş Türk ulusunun, belki de yeniden Türk gibi düşünüp Türk gibi dirilmesine aracı olacaktır bu alfabe!



Orhun alfabemizde, bazı seslerin hem kalın hem de ince karşılıkları vardır. Yukarıdaki tablodan da görmüş olduğunuz gibi.

Orhun Alfabesini Öğrenirken Püf Noktalar:

1) Bu alfabede yazılar sağdan sola doğru yazılır. (Arap alfabesindeki gibi)

2) Ünlü uyumları çok önemlidir. BAL, TIK, KUL, KOL gibi kalın sesle başlayan (a, o, ı, u) sözcüklerde, harflerin KALIN olanını kullanmak gerekir. BAL yazıyorsak, KALIN B harfini kullanmak gerekir. Ve sözcük boyu diğer harflerde kalın kullanılmalıdır.

Aynı şekilde ilk hecesinde E İ Ö Ü olan sözcüklerde de damgaların İNCE olanını kullanmak gerekir.

Örnek 1:

LAB  (L-A-B) , sağdan sola okumalıyız: BAL

KALIN B olan 
B'yi kullandıktan sonra, diğer harfimiz L'yi de kalın kullanıyoruz.

Örnek 2:

lek ( L- E - K), sağdan sola okumalıyız: KEL

Kel sözünün ilk hecesinde ince ses olan E olduğu için, harflerimizi de ona göre ince olanlarla yazdık. (Yukarıdaki tabloda her sessiz harfin kalın ve ince yazılışları var.)

3) A-E, I-İ sesleri AYNI harf ile gösterilir. Eğer sözcük ince ünlülerle yazılmışsa yazılan sesi E ya da İ olarak okuruz, eğer kalın ünlülerle yazılmışsa A ya da I olarak okuruz. (Yukarıda Örnek 1'de BAL yazarken "
e"  harfini "A" olarak okumuştuk, ancak KEL yazarken "E" olarak okuduk.)

4) O-U ve Ö-Ü seslerini, sözcüğün akışından sizin çıkarmanız beklenir. Zor değildir.

5) "e" sesini sözcüğün ilk hecesinde yazmanız yeterlidir. Sözcüğün içinde daha fazla A veya E varsa, bunlar için bu harfi yazmanıza gerek yoktur, ancak telaffuz ederken A ya da E diye okursunuz.

Örneğin:
K ı L B L A K (L I K B L A K) sağdan sola okuyunca: KALABALIK

Gördüğünüz gibi KALABALIK sözcüğünün ilk hecesinde "
A" yazdıktan sonra bir daha A sesini kullanmadık. Bu özellik bize çok pratiklik kazandıracaktır.

Yukarıdaki tabloya ve şu basit özelliklere dikkat ederek, çok kolay bir şekilde Göktürk alfabesinde yazılar yazabilirsiniz. Göktürk Alfabesinde bulunmayan harfler için çeşitli kaynaklar başka damgalar öneriyor. Küçük bir araştırma yaparak bulmanız mümkündür.

Bilgisayarınız için Göktürk Alfabesi fontunu şuradan indirebilirsiniz:


GÖKTÜRK YAZI FONTU İNDİR








Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.