Arınma Ritüeli Nasıl Yapılır

Arınma Ritüeli Nasıl Yapılır



Tengrici kardeşlerimiz ya da bu inancı araştıranlar; genellikle neyi nasıl yapacakları konusunda tereddüt içindeler.

Birçok yerde şaman ritüelleri ve Tengricilik adına birçok farklı yazı okuyorsunuz. Haliyle kafanız karışıyor, haklısınız.

Öncelikle birçok yerde Gök Tanrı dini hakkında farklı uygulamalar görmeniz son derece doğaldır. Çünkü kurumsal bir din olmayan Tengricilik, her toplumda bir yönüyle yaşamış ve bugünlere ulaşmıştır. Bizler ise genelde Altay ve Saha Yakut Tengriciliğini örnek alarak yazılarımızı yazıyoruz.

Bu yazımızda, Altay Tengrici geleneğine göre arınma ritüeli nasıl yapılır onu anlatacağız.

Ardıç Ağacı
Doğa enerjisi ile ruhsal bağlantımızı güçlendirecek bitkimiz: Ardıç.

Ardıç ağacından koparacağımız iki dal ile Arınma ritüelini gerçekleştireceğiz. 










Ardıç ile Tütsüleme Ne Zaman Yapılır?

Kişinin kendi kendisine de yapabileceği bu tür bir tütsüleme, yola çıkmadan önce veya bir işe başlamadan önce yapılabilir.

Özellikle Türk Takvimi'ne göre gün döngüleri çok önem arz ettiği için, o özel günlerde yapılması gereken Tengrici Ayinler'de ardıç ile tütsüleme yapılabilir.

Ardıç ile Tütsüleme Nasıl Yapılır?

Ardıç ağacından iki dal koparılır. Doğadan bir şey aldığın zaman mutlaka yerine bir şey koymak, hediye etmek zorundasın. Bu yüzden dalını kopardığın ağacın dibine süt, ekmek gibi bir yiyecek bırakırsın. Canlılar onunla beslensin diye.

İki ardıç dalından birisi önce yakılır. Tütsülenecek kişi, bir dizinin üstüne çöker ve üç kere arçın onun başının üstünden saat yönünde çevrilir. Bu işi şamanlar (kam) yapabileceği gibi kişi kendisi ya da diğer bir kişi de yapabilir.

Sonra kişi ayağa kalkar ve kolunu kaldırıp koltuk altından ayağına kadar önce sağ sonra sol tarafından ardıç gezdirilir. Kolları yorulmasın, sırtı ağrımasın diye sırtından da bir kere aşağı yukarı gezdirilir. Tütsülenen kişinin ayakları çıplaktır. Çıplak ayaklarının altından önce sağ sonra sol ayağın altından geçirilir.

Sonra da önce tütsü yapan kişi, sonra da tütsülenen kişi burnuyla solur dumanı. Duman, 3 kere ağızdan çekilir ve ağızda tutulur. Duman ağıza alınıp yutulmuş gibi yapılır. Sonra da ardıç önce sağ sonra sol elin altından geçirilir.

Tütsüleme Bittikten Sonra Ne yapmalı?

Ardıç dalları ile tütsüleme işlemi bittikten sonra demir bir ayak getirilir. Demir bir kaba, sönmüş olan ardıç konur. Yere düşen ardıç yaprakları toplanır. Onlar da demir kaba konur sonra da ardıç dalları o demir kabın üstünde tekrar yakılır. Kalan yapraklar da yakılır ve yakılmayan yaprağı kalmaz. Yerden toplanan artıkları ve iyice yakılan ardıç dalları bir araya koyulur.

Gün batımında insan ayağı basmayan bir yere örneğin ağacın köküne bırakılabilir. Bu, kişinin aurasının kiridir, bu yüzden başkasına bulaşacak bir yere bu kiri bırakmamak gerekir.

Ardıç Yaprağının Bilinen Faydaları

* Ardıç yaprağı bronşit ve öksürüğe iyi gelmektedir.
* Boğaz iltihabının geçmesinde faydalıdır
* Romatizmal ağrılara iyi gelmektedir
* Kanı temizler
* Her zaman yeşil kalan ardıç ağacının dallarının kurutulmasıyla elde edilen tütsü zihin yorgunluğunu alır ve bağışıklığı güçlendirir.

Su ile Arınma Ritüeli

Bebeklerin vücudunun %90'ı sudur, yetişkinlerin ise vücudunun %60'ını su oluşturur. Su, bizi oluşturan en önemli varlıktır. Su ile arınma kaçınılmaz rahatlıktır.


Türklerin temizlikleri tarih boyu birçok yabancı seyyah tarafından da anlatılmıştır. Çünkü Türkler su ile arınmaya, temizlenmeye özen göstermişlerdir.





Su İle Arınma Ne Zaman Yapılır?

Her zaman yapılabileceği gibi, özellikle şu iki durumda boy abdesti diyebileceğimiz su ile arınma işlemi yapılır:

1- Ata binmeden önce
2- Destan okumadan önce

Hala Anadolu'da Kur'an okumadan önce abdest alma şartı gözetilmektedir. Bu, aslında Tengrici bir gelenektir ve halkımız bunu İslam'a aktarmıştır. Türklerden başka diğer Müslümanlar, Kur'an okumadan önce abdest almazlar, alsalar bile bu bir gereklilik olarak görülmez. 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, yer ile gök arasındaki enerjinin en yüksek olduğu gün döngülerinde, Tengrici ayinlerde su ile arınma ritüeli gerçekleştirilir. 

Su ile Arınma Nasıl Yapılır?

* Su ve su ruhları rahatsız edilmez; suya ASLA işenmez, tükürülmez, ayakkabı ile girilmez, pınardan su alırken kara ve isli tencere kullanılmaz.

* Suya teşekkür edilir, onu yücelten iyi sözler söylenir. Olumlu enerji yayılır. 

* Kutsal saydığınız bir su kaynağına gidilir. O sudan içilir ve suda yıkanılır.

Bu şekilde su ile arınma ritüeli gerçekleşmiş olur.

Gök Tanrı İnancının Bilinmeyenleri - Günnur Yücekal Arpacı'dan alıntılar derlenmiş ve tarafımızca düzenlenerek bu yazı hazırlanmıştır.

9 yorum:

  1. Ol
    Yağmur yağınca nasıl suya basmayacağız


    YanıtlaSil
  2. Sidiğimizi Bokumuzu ve Tükürüğümüzü Temizlemek için su dökebilirmiyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllardır senin gibi boş birine denk gelmemiştim.

      Sil
    2. Aynen Tarkan Çakması Kara Kafa Olduğun Belli Güzelce Git Kendi Dinini Yaşa :)

      Sil
  3. su ile arınırken kullandığımız su bir ırmak bir göl veya doğal bir su değil mi yani tuvaletimizi yaparken o suya pisliğimizin bulaşmasında bir sıkıntı yok değil mi

    YanıtlaSil
  4. burada bahsedilen su kutlu bir bölgeden alınmış su dur mesela selenge nehrininn suyuna pislik bulaştırılamaz ancak başka su kaynakları için geçerli değildir

    YanıtlaSil
  5. Suyun içindeyken kaç kulhü kaç elham okumak lazım ? :)

    YanıtlaSil
  6. inanılmaz ya şu yorumlar nefes almayı zorlaştırıyor. Elinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.