Gök Tanrı İnancına Göre 'Tamu' Nedir?

TAMU (KIZIL TAMU) NEDİR - NERESİDİR?


'Tamu qapgın açar tawar.'
'Rüşvet, cehennemin kapısını bile açar.'
Divan-ı Lügatit Türk

Anadolu'da da 'tamuğ' (Buca, Safranbolu ve Zonguldak'ta), tamo (Lapseki ve Çorum'da), tamu (Bornova, Van-Erciş, Manisa, Samsun'da) olarak da bilinen bu söz, İslam'daki cehennem mekanı gibi tasvir edebileceğimiz yer demektir.

Orta Türkçe döneminden bu yana metinlerde karşımıza çıkan 'tamu' sözü, Divan-ı Lügatit Türk'te geçtiği gibi, ilk Kur'an-ı Kerim tercümelerinde de 'cehennem' kavramının karşılığı olarak kullanılmıştır.

Tamu Sözünün Kökeni (Etimolojik)

Yusuf Has Hacip'in 'Kutadgu Bilig' adlı eserinde, sözcük şöyle geçmektedir:

İ ki ev yarattı bu halka kamug / Allah bütün bu halk için iki ev yarattı;
Biri atı uçmak birining tamug / Birinin adı cennet, digerinin de

cehennemdir.

Ancak sözcüğün kökeni, Yusuf Has Hacip'ten de öncelerine dayanır.

Tamu sözü Soğdça'dan dilimize geçmiştir. ( tamû, tamas )


Kökü eski Mısır’a kadar dayandırılabilecek olan ahiret inancı, yalnızca doğduğu coğrafyayı değil; zamanla bütün dünyayı sarmıştır. Ahiret inancı her dine bir şekilde girmiş olsa da özellikle de semavi dinlerde ölümden sonra iyilerin cennete gidip ebedi mutluluğa kavuşacağına, kötülerin ise cehennemde azap çekeceğine duyulan inanç şeklinde tanımlanabilir. Semavi dinlerde sonsuza dek cehennemde kalacak olanlar ise Allah’a inanmayanlar, O’na şirk koşanlar olacaktır.

         İnsanın adalet arzusu, güçsüzün güçlüye karşı hakkını savunamaması gibi sebepler ahiret inancını güçlendirmiş olmalıdır. Dünyada sağlanamayan adaletin, öldükten sonra tanrı tarafından sağlanacağına duyulan güven; insanların teselli bulmasına sebep olmaktadır. Bu anlamda cennet-cehennem inancı, insanlığın en kuvvetli inançlarından birisidir. Çünkü anlamlandırması zor olan ‘ölüm ve ötesi’ hakkında ortaya konmuş en sistematik inançlardan birisidir.

         Orhun yazıtlarında Bilge Kağan ölen kardeşi Kül Tigin için; “İnim Kül Tigin kergek boldı.”  demektedir. Kergek olmak veya uçmağa varmak, sözleri, Türklerin ölümü ‘ruhun bedenden uçması’ olarak algıladıklarını bize gösteriyor. Bugün Türklerin cennet-cehennem inancına delil olarak sunulan ‘uçmak-tamu’ sözlerini yeniden inceleyelim.

         Dogmatik temellere dayanmayan Tengricilik’in etrafındaki dinlerden ve kültürlerden etkilenmesi muhtemeldir. Bu etkileniş zamanla özden kopuşa sebebiyet verir. İnsanı doğadan üstün tutmayan, bütün varlığa ruh atfeden ve Tengri’yi sonsuz gökyüzü olarak algılayan Tengricilerin; yalnızca insanı hedef alan cennet ve cehennem inancını benimsemesi gerçek bir çelişki örneği olmaz mı?

         Bir yanda sonsuz Tengri’den olduğunuza, sonsuz hayatlar yaşayacağınıza, öldükten sonra ruhunuzun gökte toparlandıktan sonra yeni boyutlarda yeni yaşamlara devam edeceğine inanıyorsunuz; bir yandan da yer altında Tamu Han gibi bir karakter yaratıp kötü ruhlara azap çektiriyorsunuz. Sözün özü; cennet ve cehennem inancı Tengricilik’in yozlaştığı dönemlerde inancımıza girmiş olgulardır.

Neden Cennet ve Cehennem’e Gerek Yok?

            Kısaca Tengricilik’te cennet ve cehennem gibi ödül-ceza kurumlarını oluşturmaya elverişli bir altyapı yoktur. Zira Tengri, günlük hayata müdahale etmeyen, gücünü doğada, insanda gösteren bir varlıktır. İnsan ile özel olarak konuşup vahiy yollamadığına ve de bir kişinin 7 göbek atasından ve evladından sorumlu olduğuna inanıyorsak; sorumluluk bilincini törpüleyecek ve de Tengri’yi yanlış tanımlatacak bir cennet ve cehennem inancının Tengricilik’te yeri olmadığını anlarız.

            Eğer cennet ve cehennem inancını Tengricilik’e taşırsak, inancın çehresinin tamamen değişeceğini görürüz. Parça-bütün ilişkisinin yerini, efendi-köle ilişkisinin alması gerekir. İnsan artık etrafındaki insanlardan ve doğadan çok Tengri’ye karşı sorumlu hale gelir. Eğer ki insan Tengri’ye karşı sorumlu hale gelirse, ne yapıp ne yapmaması gerektiğini bilmesi için Tengri’den bir ‘yasa kitabı’ gelmesi zorunlu olur. Bu kitap hangi dilde gelecektir? Bunun gibi yüzlerce soruyu kenara koyalım; gelecek olan bu kitap dogmatizmi başlatacağı gibi, kitabın kimin aracılığıyla geleceği de önem kazanır. Kutsal kitap eğer bir insana vahyedilirse; o insan peygamber olmuş demektir ve böylece eşitlik ilkesi de yerle bir olur.

            İnsanlar artık doğadan değil, kutsal kitaptan ve peygamber denen seçilmiş kişiden dini öğrenmek durumunda kalır. Anlayacağınız ‘tamu- uçmak’ inancını Tengricilik’te düşünmek, üç temel Tengri öğretisinin kuyusunu kazmak demektir. Olay iyilerin ödüllendirilmesi, kötülerin cezalandırılması şeklinde basite indirgenemez. Çünkü ‘iyi’ ve ‘kötü’yü tanımlayacak sabit ve güvenilir bir kaynağa ihtiyaç duyulacaktır. Gördüğünüz üzere tek bir inanç bile, dinin ne şekilde görüneceği üzerinde bu denli etkilidir.

            Tengri’den korkmayan, o’nu seven ve o’ndan olduğunu bilen Türkler için cennet ve cehennem gibi bir inancı gündeme getirmek; dünyadaki samimiyeti ve sorumluluk duygusunu gevşetecektir. İnsanlar, kötülerin cezasının cehennemde görüleceğini düşünerek dünyadaki ceza sistemini gevşetebilir veya sorumluluklarını tanrıya havale edebilir.

            Türklerin töresinde ise havale söz konusu değildir. Göçebe yaşam tarzının da etkisiyle, cezalar anında verilirdi ve bu ceza yargıçların hükmü ile olurdu. Yani insanlar arasındaki problemlere Tengri değil, insanlar müdahale eder. İnsanlar arasındaki sıkıntıları, iyilik ve kötülük problemlerini bizzat insanların çözmesi gerekmektedir. Şu bir gerçek ki iyi ve kötü davranışın ne olduğuna dair bir uzlaşı yoktur insanlıkta. Her toplulukta her davranışın farklı anlamları ve karşılıkları vardır.

            İnsanlık bu şekilde türemişken, Tengri’nin sabit bir yasa göndermesi ve farklı farklı yarattığı insanları aynı yasalara mecbur bırakmasına inanmak yerine her insanın Tengri’den olduğuna ve kendi yolunu çizdiğine inanmak daha akla yatkın görünmektedir.

            Özetle iyilik ve kötülük, dünya insanlığının sorunudur. Kendi gücümüzle ve doğadan öğrendiklerimizle yani edindiğimiz tecrübelerle hukuk sistemlerimizi her geçen gün iyileştirmek durumundayız. Ancak doğaya ve insanlığa karşı yaptığımız iyiliğin ve kötülüğün karşılığını bizler dünyada görmekteyiz. İyiliğimiz ve kötülüğümüzün karşılığını bizler yaşarken görmesek bile, bizden sonraki nesillerimiz görecektir.


8 yorum:

  1. Cehennem aslında arap yarımadasında eskiden çöplerin,cesetlerin,pisliklerin, leşlerin atıldıgı. İdamlıkların cezalarının infaz edildigi GEHİNNOM vadisinin adıdır. Müslümanlara öteki tarafta cezalarını nasıl bir yerde çekeceklerini tam anlamıyla anlatabilmek için örnek olarak gösterilen yerdir. Bundan dolayı Cennet ve Cehennem (Gehinnom) kelimeleriniKöktengrici olarak kullanmak çok dogru olmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen kardeşim sana katılıyorum

      Sil
  2. yunus emre hakkında ne söyleyebilirsiniz onun tanrıya bakışı, kendisine ve insana bakışı hakkında?

    YanıtlaSil
  3. yunus emre hakkında ne söyleyebilirsiniz onun tanrıya bakışı, kendisine ve insana bakışı hakkında?

    YanıtlaSil
  4. TengrikenBALA29 Nisan 2020 16:27

    Ben 12 yaşındayım ailem müslüman ben ise Tengrici'yim bu inancın tebliğ edilmediğini biliyorum burda verdiğiniz bilgiler sayesinde insanlar özüne dönüyor.

    YanıtlaSil
  5. Bir diğer yazınızda Uçmağ tanımını uçmak olarak yapmıştıniz.cennet olarak değil.tamu ya baktığımda cehennmem olarak görüyorum.cennet yoksa cehennmede yoktur.tamu cehennemse cennet nedir.bu kısmı kavrayamadim.biraz daha açar mısınız?

    YanıtlaSil
  6. Üç dünya kozmolojisi dediğiniz bilgiler ile Tengricilik de olmadığı aşikar

    YanıtlaSil
  7. BU YORUM TAMU VE ‘TEGGRI’(TANRI-) demektir KUTALDU BİLİG ÇEVİRİNİZ VE TASVİRİNİZ VE AÇIKLAMANIZ ONUN REKLAMINI YAPMAKTAN BAŞKA İLİM VE BİLGİ İÇERMEMEKTİR BU DEGİŞ MELİ BU BLOG HATALI EKSİK VE NEGATİF TARAFLI YORUM YAPMIŞ YORUM TAMU VE ‘TENGRI’ inancına ATFEN YAZIN SİZE BİLDİGİMİ OKUYAYIM KAYNAGINIZI SİZ SEÇİN ORJİNALİNİN TÜRKCESİNİ SİZE ÇEVİREYİM ÖZTÜRKCE METİNE DAHA VAR OLMAYAN BİR DİLDE YORUM YAPILAMAZAN İKİ SATIR KUTALDU BİLİG KOYMUŞSUNUZ AÇIK YAZIYI ZEHİRLEYİP BOZMUŞSUNUZ SİZE TÜRKLÜK ÖGRETEYİM SİZİN HABERİNİZ HİÇ YOK TANRI-) yok saymak üzere imkansız bir yorum komik bile degil akıl hiçmi yok ALİ OSMAN KAYMAZ YAZIN facebook şaman fotografından bilin sorun siz cahil ve heveslisiniz atalarınızı kefir çıkarmak için elinizden geleni yapmışsınız siz ŞAMAN NASIL YETİŞİR BİLİRMİSİNİZ SİZ HEVESLİ ZIR CAHİLSİNİZ ALINMAYIN O ALINIRSA CAN YAKAR YAZANI BOZANI SEVMEZ BİLMİYORSANIZ ÖGRENİN O DELİLİNİ BOZAN ASLI İLE İNKAR EDENİ HİÇ SEVMEZ TANRIYA YOR O YOLU AÇAR GÖSTERİR ADAM TENGRI DİYE YAZMIŞ LEHCE DEGİŞMİŞ SEN ONUDA DE ODA ONUN Bİ ZAMANDA ADI TANRI ODA -_-ALLAH-_. açık seçik yazana kalem oynatan onu dahi yapamayıp akılsızca yorum yapan zırtapoz anlamam hacip macip KUTALDU BİLİG KUT NASIL ALINIR BİLDİK ASLINI OKUMAZSAN ÖGRENEMEZSİN

    EN DOGRUSUNU ALLAH BİLİR ALLAH SÖYLER.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.