Uçmag (Uçmağ/Uçmak) Nedir? Gök Tanrı İnancı

UÇMAG (UÇMAĞ/UÇMAK) NEDİR - NERESİDİR?




"Tutulmadı Yunus canı, geçti Tamu'dan, Uçmak'tan
Yola düşüp Dost'a gider, ol aslına uyakmağa"
-Yunus Emre

Atalarımızın dini dünyası hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?

Öznel gözlemlerimle başlayacak olursam, eski Türk inancı olan Tengricilik ile ilgili yapılan araştırmaların önemli bir kısmı; atalarımızın dinini İslam'a benzetme çabası-gayesi taşımaktadır.
Elde ettikleri bulguları ve kaynakları, çoğu kez Tengricilik'i İslam'a benzetme uğraşı ile yorumlamaktadırlar.

Atalarımızın ahiret inancı da, bu yorumlar arasında mekik dokumaktadır.

Eski Türkler'de cennet-cehennem fikri var mıydı? Uçmak ve Tamu nedir?

Bu yazımızda, 'uçmag' konusunu işleyeceğiz.

Öncelikle 'ölüm' kavramını Türklerin nasıl anlamlandırdığına bakalım. Eski Türklerde ölüm, ruhun yani tının bedenden ayrılması ile gerçekleşen olaydır.

Bu anlamda yalnızca Tanrı'nın ebedi (sonsuz) olduğuna inanılır. Orhun Yazıtlarında açıkça, Öd Tengri yasar, kişi oglı köp ölgeli törümiş. denmektedir. (Yani Zaman Tanrısı yasa koydu, insanoğlu hep ölmek için türemiştir.)

İslam'dan sonraki dönemlerde, uçmak kavramı İslam'daki 'cennet'in karşılığı olarak kullanılmıştır. Buna örnek olarak Mansur Bahçi'nin Mes'ele kitabından şu dizeler gösterilebilir:

"Hak' ta'al-âmanga sonsız uçmak
birz-e uçmak-ka kirmegeymen" (Sf. 254)


Ancak her ne kadar 'uçmak' kavramı 'cennet' için kullanılsa da; 'uçmak' kavramı ile altından ırmaklar akan, üzümlü bağlar vs. zihninizde canlanmasın: Özünde Türklerin inandığı uçmak ve öbür dünya fikri ile, İslam'daki ahiret inancı örtüşmemektedir.

"Tengrici Türkler, öbür dünya ile insanların cezalandırılması arasındaki bağlantıdan hiç bahsetmez. Genel görüş ayrıca, günah kavramının da onlara yabancı olduğudur. Öbür dünya onlara bolluk ve bereket vaat etmez, ama ceza ile de tehdit etmez. Cehennem kavramı muhtemelen sonraki zamanlarda, başka bir kültür çevresinden alınmıştır."

Aslında, cennet ve cehennem kavramları ile birlikte; 'öbür dünya' olgusu da Türkler için belirsizlik olarak görülmektedir. Bu yüzden de Türk dünyasının çeşitli yörelerinde farklı inançlar gelişmiştir. 

Peki 'uçmak' tam olarak nedir?

"Orhun Yazıtlarından ancak şu kadarı malum oluyor ki Türk halk itika­dınca, insanın ruhu öldükten sonra, kuş yahut böcek suretinde tenasüh edermiş. Vefat eden hakkında "uçdı" deniliyor. Malumdur ki Batı Türklerinde de hatta İslamiyet'i kabul ettikten sonra da öldü yerine "şunkar boldı" yani "şahin oldu" ibaresi kullanılıyordu." (Tuna, 1960, 131­148).



Bugün Türkiye'de halk arasında yaşayan Ölümle ilgili bazı deyimler (canı çıktı, ömür kuş gibi gelir gider, hasta zayıf ama canı içinde, kuş gibi uçtu vb.) Geleneksel Türk Dininden günümüze ulaşan kalıntılar olmalıdır.



Görüldüğü üzere 'uçmak' kavramı, günümüzde bildiğimiz 'uçmak' fiili ile aynı sözdür. Türkler, öldükten sonra tının yani ruhun bedenden ayrılıp uçtuğuna, çeşitli donlara girdiğine inanırlardı. Kuş, bu anlamda bir çeşit simge olarak düşünülmelidir. Özünde, tın uçtuktan sonra Tengri yir (Tengri'nin yeri)'ne gider.

Yani ölümden sonra, ruhun yaşamı devam etse de Tengri inancına göre onu bekleyen bir ceza veya ödül yeri yoktur. Ruh, yeni bir yaşama başlar. Yakutlar gibi Türk halklarına göre, öbür dünya da bu dünyaya benzer bir yerdir. Orada da yenip içilir ve evlenilir. Hatta ölünür. Ölen kişinin ölmesi gibi kavramlar da işin içine girince, Altay halklarının inancının karmaşıklığı daha çok göze çarpar.

Yararlanılan Kaynaklar:

Hikmet Tanyu, "İslamlıktan Önce Türklerde Tek Tanrı İnancı", (Ankara: İlahiyat Fakültesi Yayınları, 1980).
Edward Tryjarski, "Türkler ve Ölüm", (İstanbul: Pinhan Yayıncılık, 2012).






































11 yorum:

  1. Yani işlenen suçlar cezasız mı kalacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam aksine, suçluları cezalandırmak için dünyadan başka seçeneğimiz olmadığını bilirsek eğer, hukuk kurallarımızı ona göre daha etkili yapacağız.

      Sil
    2. İyi ama çoğu suçlu dünyada krallar gibi yaşıyor bunların yaptıkları yanlarına kâr mı kalacak

      Sil
    3. Bunlar insanlık aleminin meseleleridir. Ormanda da aslanlar krallar gibi yaşıyor; ceylanların yeni doğmuş yavrularını yiyor mesela. Bizim durum da emin olun çok farklı değil. Bizim farkımız şurada; biz bu problemi kendi aklımızla çözme yeteneği ile donanmış haldeyiz. Tanrı daha ne yapsın? Bize akıl vermiş. Topluca hareket etmeyi, suçluları cezalandırmayı öğrenmek zorundayız. Cennet-cehennem avuntusu ile mutlu olmak, teselli bulmak; bizi sağlam bir hukuk sistemi oluşturmaktan alıkoyar.

      Sil
    4. O zaman madem Tengricilik inancında bir ceza veya ödül yeri yok,o halde aynı inançta Tamu yani cehennem neden var? Hem ceza - ödül yeri olmadığına inanıyorlar, hemde Tamu'nun yani cehennemin varlığına inanıyorlar...

      Sil
    5. tamu türkçe değil soğd kökenli yani iran halklarından geçmeidir

      Sil
  2. Peki o zaman gök ve yeraltı kavramları neden var Erlik veya Ülgen neden var? Yanıtlarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erlik Tengrinin yalnızlığını gidermek için yaratılmış ama daha sonra ihanet etmiş Ülgen ise Erlik ile mücadele etmiştir

      Sil
  3. aksine cehennem(Tamag) kavramı sonradan çıkmamış, sonradan farklılaşmıştır. Özüne bakarsak Kök Tengri inancının İslamiyetle aynı kökten geldiği anlaşılır.
    Çünkü Kök Tengri ismi tek olan yaratıcıdır. zaten İslamiyet öncesi de Türük Budun'a peygamberler geldiği için zamanla bu değişimler olmuştur.
    Eski Türüklerin ve Cengiz Kaan'ın da resmi yazışmaların başında kullandığı "Möngke Tengri'yin küçüdür" sözü Kök Türükçe besmeledir anlamı ise "Sonsuz Tengri'nin gücü ile" demektir.
    Türük inanç sistemindeki başlangıç lafzı örnek verilebilir. Yüce yaradan biz Türük Budun'ka kut vermiş ve son din İslam ile buluşturmuştur.

    YanıtlaSil
  4. Cennet vatandır milletin mekanıdır son durakdır ölürsünüz din orduları nerede.

    YanıtlaSil
  5. Tin yerine Süne demek daha doğru olmaz mı. Tin her şeyde olan ruhtur Süne ise insan ruhuna denir. Kut da Tanrı'nın lütfetmiş olduğu Ruh. Yani Türklerde 3 çeşit ruh var

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.