Tengricilik: Türk Kültürünü Koruma Kalkanı

Tengricilik: Türk Kültürünü Koruma Kalkanı


Bilgi Çağı, aynı zamanda sorgulamaları da beraberinde getiriyor ve yalnızca Avrupa'da değil; dünyanın her yerinde insanlar mevcut sistemleri ve dinleri sorguluyor, geçmişini yeniden gözden geçiriyor. Bu gelişmeler elbette Türkiye'de de yaşanmaktadır.

İlişkili Okuma İçin: Tengricilik Bir Aydınlanma Hareketidir 

Türkler bugün, hiç olmadıkları kadar dindarlaşıyor olabilir. Siyasal İslam'ın yükselişi ile birlikte, ülkede birçok şey değişti. Dinin günlük hayattaki görünürlüğü arttı; dindarlık artık insanları eskisinden daha çok kuşatmış haldedir. Bunda eğitimin payı yadsınamaz. Artık dini eğitime erişmek eskisinden çok daha kolay. Öğrenci yurtları, Kur'an Kursları, Camiler, kamplar, sohbet köşkleri vs. aracılığıyla gençlere ve çocuklara ulaşılıyor; belli bir istikamet üzerine şekillenmeleri sağlanıyor.

Bir her ne kadar 'Osmanlı' deyince mollaları, din adamlarını, tekkeleri düşünsek de aslında bu kurumların etkisi çoğunlukla İstanbul, Konya, Bursa gibi başlıca merkezlerle sınırlı kalmıştır. Nüfusunun yaklaşık %70'i konargöçer olan Osmanlı döneminde, etnik olarak Türk olan bu konargöçer halkın dindar olması ne kadar mümkündür?

Şu soruları sormak gerek; hayvancılıkla uğraşan birisi nasıl namaz kılabilir? Evvela o temizlik şartlarını sağlayamaz, sağlasa bile sırf bu ritüel için sürüyü durduramaz.

Ama bunlardan daha önemlisiyse, o dönem bir Yörük için Türk kültürü ve töresi günlük hayatını idare etmesi için yeterlidir. Kendi obasında, atalarından kalma töresi ile nizamı sağlar. Dine o kadar ihtiyaç duymaz, duysa da ona dini öğretecek sofular yoktur. Sofular obalarına uğrasa bile, uzun süre onlarla kalamaz.

Yani konargöçer Türkler, Cumhuriyet'e ve şehirleşmeye kadar aslında dinî etkiden uzak kalmışlardır.

Bugün yerleşik hayata geçen Yörükler, köylüler; evlerde yapılan kadın toplantıları, mahalle Camii Kur'an kursları, öğrenci yurtları aracılığı ile İslamlaşmıştır.

Ülkenin gittikçe değişen çehresi, kültürün ve dinin yorumlanışının gün geçtikçe başkalaşması, elbette Türklerde bir tepkiye yol açmıştır: İslamlaşıyor muyuz?Araplaşıyor muyuz?


Bu soruya, daha dindar olanlar: "İslam'ı Arap dini sanmak cahilliktir." şeklinde tepki veriyor. Ancak daha Türkçü olanlar ise "İslam etkisi arttıkça, Türklükten uzaklaştığımız ortada. Bir yol bulmalıyız." diyor.

Gerçekten de kültür terazisinde, İslam ile birlikte Türklüğü bir arada götürmek o kadar mümkün değildir. Giyiminizden, yaşam biçiminize kadar her şeyinizi derinden etkiler İslam. Bütün bu alanlarda Türklük yerine İslam'ın önerilerine uymak zorundasınızdır.

Ama bu işin tahlili şöyledir:

* Ceza ve ödül sistemine dayanan inançlar, insanları ıslah etmek yerine daha da ahlaksızlaştırıyor. Çünkü düşünceleriyle psikolojik olarak baskılanan insan, "yapmamalıyım, böyle konuşmamalıyım, böyle giyinmemeliyim" bu basıncın etkisine uzun süre dayanamıyor. İçindeki cinsellik ve şiddet dürtülerini, doğal ve barışçıl yollarla gidermek yerine vahşete sürükleniyor.

Yani problemli olan sistemdir.

Bütün bunlara karşın Türk insanı sorgulamaları sırasında en çok Ateizm ile tanışsa da, ateist olmak onlara çok da cazip gelmiyor.

Çünkü bir şekilde Türk toplumunun ortak bilinçdışında doğanın ve evrenin gücü, Tanrı fikri yatıyor. Türkler binlerce yıldır doğanın bu gizemine hayranlıkla bakmış, Tanrı'yı suda, ağaçta, gökte, yıldızda görmüştür. Bütün bunların birleşimine, mutlak gücüne ise: Tengri demiştir.

Bugün de Türkler, dinlerin terk etseler de; Tanrılarını terk etmek istemiyorlar. Ancak Tanrılarının, terk ettikleri dinlerinde söylendiği gibi; öfkeli, cezalandıran, dilediğini yapan... bir varlık olmadığını da düşünüyorlar.


Tengricilik: Manevi ve Kültürel Kurtarıcı

Türkler, Ateist olmayı tercih edenleri olsa da Tengricilik'i daha cazip görmektedir. Çünkü Tengri inancı:

* Ulusal bir kimliği pekiştirir.
* Bize aittir.
* Araplaşmaya, Avrupaileşmeye karşı doğal bir kalkandır.
* Esnektir ve insanı yönetmez.
* Doğa'nın ve Evren'in, maddi varlığıyla yetinmez; onların gücünü fark ettirir.
* Bilimsel gelişmeleri destekler.
* Gerçek bir hoşgörü inancıdır.

Bu maddeler daha da uzatılabilir. Ancak Tengri inancı, Türklerin kültürel benliklerini bulmalarını sağlayacak, onları yükselen siyasal İslam'ın yıkıcı etkilerinden kurtaracak, çağdaşlaşma ve sekülerleşmeye hız verecek bir inançtır.

İnsanlar KİM OLDUKLARINA dair cevaplar ararlar. Atalarınızın mirasını bu kadar kolay reddetmeyin. Sizin kim olduğunuza dair derin kökleriniz cevap olacaktır. Güçlü bir benlik, özgüven ve yaşam sevinci için; Tengricilik yeni bir başlangıç olacaktır.

15 yorum:

  1. Harika bir anlatim...guzel bir ozetleme.

    YanıtlaSil
  2. cok guzel nefret ediyorum araplar Tengri biz Menen!

    YanıtlaSil
  3. Benim anladığım haliyle, tek cümle ile,
    "Tengri'den başkası önünde diz çökmeyen, boyun eğmeyen Türk'tür!"

    "Türk olmak Adam olmaktır" demişti son başbuğ Atatürk...
    Söylemesi ne kadar kolay değil mi? Bir cümlecik... Tek nefeste, nefesini tüketmeden söyleyiveriyorsun... Peki gereğini yapmak da böyle midir???
    Tanrı'dan başkası önünde diz çökmemek, boyun eğmemek nasıl olur?
    Siyah bir şey için, "Aman patronum beni işten kovar" , "Öğretmenim bana kırık not verir" , "Arkadaşlarım beni dışlar" , "Eşim ile aram bozulmasın" , "Kadeşlerim bana darılmasın" gibi saçma sapan gelebilecek sebeplerle, "Amaaan bu siyah ama boş ver ya hu bu seferlik onların hatırına beyaz deyivereyim" dediğin an, Türk'lükten istifa ettiğin andır... Tanrı'dan başka bir kişi kurum kuruluş ve yahut ne olursa olsun diz çöktüğün, boyun eğdiğin an, soyun Oğuz Kağan'a bile dayansa benim anladığım, Türklüğün bitmiştir...
    Doğruluk ve Dürüstlükte çok şiddetli ileri gitmek, Ziya Gökalp'in Türk gencinden beklediği yüksek felsefenin mayasıdır bana göre...

    Acizhane fikrim budur...
    Sünni bir müslüman olarak doğup, Tengriciliği Kur'anda bulup Tengrici olmuş biriyim... Rum - 30 ayeti anladığımdan beri TENGRİCİYİM!!!

    YanıtlaSil
  4. Doğadaki güzel eserlere baktıkça bir yaratıcının olduğunu fark ettim ve yaratıcının bize gönderdiği güzel bir mesaj olan kuranı ve peygamberi buldum şeriati(Allahın emir ve yasakları)yaşadıkça huzuru yakaladım ve sonsuz mutluluk...

    YanıtlaSil
  5. İslam ile Türkçülük asla birbiriyle yarışamaz. Irk bir dinin önüne geçerse o dinden asla hayır gelmez. Bir insan hem müslüman hem Türk olamıyor mu? Peygamber Efendimiz Arap'tı ben ise Türküm, fakat bizi yaratan bir,emirler bir, yasaklar bir, yaşadığımız dünya bir. Irkımız farklı olabilir fakat dinimiz,imtihanımız BIR. Irkçılık yaparak, dini değiştirebileceğini sananlar çok büyük yanılgı içindeler. Tengri inancı gibi uydurma inançlar ile gençlerin,bilmeyenlerin aklını bulandırıyorsunuz. İslamda hayat vardır, hayatsız kalanlar yine Allahın yarattığı doğadan meded umuyor. Yazık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sema hanım,Tengricilikte imtihan yok, dinimiz bir de değil, ırkçılık kendi atalarını sevmek saymak onların yolundan yürümeye çalışmaktır, din arabın dini, uydurma o dur, doğa ile denge içinde 10bin yıldan fazla olan bir dindir, arabın cinsel fantezilerini yazdığı kitaptan çok daha bilgedir!!!

      Sil
    2. Helal be sana. Araba tapmayi findarlik sanan cahil ve yobazlar bitmiyor

      Sil
    3. Bir insanın milliyeti dinden önce gelir. Biz İslamı zorlama sonucu kabul ettik. Cürcan ve Talkan katliamlarını incele. İslam bizi Araplaştırdı, kendi Türk benliğimizi unutturdu. İsimlerimiz bile hep Arapça. Tanrıcılık uydurma din değildir, bizim ulu atalarımızın dinidir.Türkler İslamdan kurtulmadığı sürece kendi Türk benliğine tam olarak kavuşamayacak

      Sil
  6. Tengridir yaratan , Tengridir üstün kılan . Beni yaratan da Tengri , üstün kılan da .
    "İskit Hakanı Alp Er Tunga Han"

    Türkler özüne dönüyor, su yatağını buluyor.

    YanıtlaSil
  7. TENGRİ BİZ MENEN
    (YOUTUBE CHANNEL => GENGHISID KHANATE)
    (ZULA NAME => genghisid34)
    (gamil => inekerdem18@gmail.com)

    Sohbete beklerim kandaş , Yüce Türk evlatları.

    YanıtlaSil
  8. biz tengrinin çocuklarıyız hiç bi şeyin kulu DEİLİZ !

    YanıtlaSil
  9. Peki bana Tengriyi kanıtlayabilir misin ? Ben Allahı kanıtlamama gerek yok çünkü zaten birsürü kanıtları var.

    YanıtlaSil
  10. 5.06.2022 Ateistim dün tengri dini ile tanıştım bugün kitap araştırmaları yaptım okuma listemi hazırladım şuan sitelerdeki yazıları okuyorum.
    Hayatımda hiçbir zaman bu kadar bir konuya ilgili olmadım. Sanki içimdeki eksik bir parçayı tamamlamış gibi hissediyorum.
    Artık genlerimin kişiliğimi etkilediğine inanıyorum.
    Zorla gittiğim kuran kurslarına hiçbir zaman gönülden bağlanmadım Tengri'yi araştırmak için gece 2'de alarmsız kalktım inanılmaz bir duygu.
    Asla araplaşmayacağım. Yaşasın Türklük. Yaşasın Türkçülük.

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel bir yazı. Bence de hem Türk hem Müslüman olunmaz. Çünkü ters mıknatıslanma yapar. Ya Türk olacaksın, ya da Müslüman!

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.