Tengricilik'in Dirilmesi - Kaç Tengrici var?



              Genel olarak Türkistan'da ve de Türkiye'de Türkler tarafından sistemleştirilmiş ve oluşturulmuş milli dinimiz, Tengricilik'e büyük ilgi söz konusudur. Özellikle 20. yüzyıldan itibaren yeniden Tengricilik'e yani Öz'e dönüş başlamıştır Türkler arasında.

             1990 yılından itibaren Tataristan, Kırgızistan ve Kazakistan'da Tengricilik yeniden dirilmeye başlamıştır. Kırgızstan'da milletvekili Dastan Sarygulov tarafından kurulmuş olan Tengrici "Tengri Ordo" (Tengri'nin Ordusu) resmi olarak 500.000 üyeye sahiptir.

             Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de konuşmalarında Tengriciliğin Türk halklarının ortak inancı olduğunu belirtmiştir.

             Türkiye ve Azerbaycan'da da Türkçü ve milliyetçilerce Tengricilik inancı araştırılmış, bir kısmı tarafından ise benimsenmiştir. Türkiye'de ve Azerbaycan'da az sayıda olan Tengriciler, tahminen 1,000 - 10,000 kişilik bir nüfusa sahiptir.


Tengrici Toplum / Ülkeler
Nüfusları

TÜRKİYE


1.000 – 10,000 (?)(tahmini)

Altaylar

26,800

Diğer Bağımsız Türk Cumhuriyetleri


5,000 – 500,000 (Tengri Ordo üyelik sayısı)

Duha Türkleri


282

Tuvalar

21,600


Saha Yakut Cumhuriyeti

124,608 – 270,304


Kalmıkya, Hakasya, Buryatya

8700 + 10,648 + 19,440


TOPLAM

218,000 –  872,000

 (Tablo: tengriciturkiye.blogspot tarafından hazırlanmıştır.)
Yaralanılan Kaynak: Arena-Atlas of Religions and Nationalities in Russia

Tahminen dünya üzerinde bir milyona yakın Tengrici bulunmaktadır. Türkler'in milli inancı olan ve Türk kimliğini yaşatan bu inanç yok olduğunda, Türklük de yok olacaktır.

48 yorum:

  1. Tengri Ordo'nun üye sayısı 500 bin değil 5 bindir. Düzeltme yapalım. Esenlikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rufai aşıklarından aşık Salih oğlu ile bir konuşmam sonucu neredeyse kendimden geçiyordum. konuştuğum adam 56 yaşındaydı aşıklıktan ozanlıktan ve Balkanlarda mevcut olan tekkelerden bahsederken. bir an da benim eski dininiz Şamanizm'in sonuçları demem sonucu tabi ki de tamamen şamanlıktan gelme dedi. 56 yaşında Rufai Aşıklarının önde gelen isminin oğlundan bunu duymak beni inanılmaz sevindirdi. Rufailik Tengriciliğin en büyük yansımalarındandır ninem ölmekte zorlanan yaşlılara ağaç yaprağı verirdi tamamen Tengricilik yansımaları olan bu belirtileri öz köylümden ninemden gördüm.

      Sil
    2. Türkiye'de ve Türk devletlerinde büyük bir ihtimalle milyonlarca kişi aslen Tengrici ancak farkında bile değil. Kendini Deist vs gibi yabancı kaynaklı terimlerle tanımlıyor. Hami-Samilerin dini yobazlığına ve dini kullanmış olan devşirme hanedanlara karşı tiksinti çok büyük ancak insanlar gizliyor. İbrahimi dinler sonunda yok olacak. Yaradan zaten tek, peygamberlere saygı duyup duymammak kişiye bağlı. Ancak üç dinin zorlamaları, siyasete alet edilmesi ve cahil kitlelerin rezilliği dünya üzerinde yüz milyonlarca insanı üç dinden uzaklaştırmaya devam ediyor. Bu sadece Tengricilik için geçerli değil. Pek çok farklı ülkede insanlar atalarının öz inançlarına daha çok ilgi duymaya başladı. Örneğin Kuzeyde Odincilik, İrlanda-İskoçyada Gael animizmi, Güney ve Kuzey Amerika'da eski Yerli nançları gibi. Müslüman, Hristiyan ve Musevilik adı altındaki baskılar insanları gittikçe bu üç inançtan soğuttu.

      Sil
    3. Müslüman olacağıma Tengri'ye inanırım şahsen.

      Sil
  2. Bende varım. Tengri biz menen

    YanıtlaSil
  3. şimdi kaç kişisiniz lan amınakoduklarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emin ol babanın sayısı kadarız merak ediyorsan anana bir sor :)

      Sil
    2. Emin ol babanın sayısı kadarız merak ediyorsan anana bir sor :)

      Sil
    3. Kufretmeden konusmaniz olasi mi?

      Sil
    4. La kahkaha attim Furkan.Helal olsun sana.Ayrica gencler Tengri siz Allah biz Menen.Ve siz Ahmakhane Dalalet yolunda ilerliyorsunuz.Umulurki Hakikati goresiniz

      Sil
    5. arap dölleri was here

      Sil
    6. Anadoluda Tengricilik öğretisi için önce aleviliği bilmekte gereklidir.
      a- Sihir ve Büyü Yapmak
      b- Hastaları İyileştirmek
      c- Gayp'tan ve Gelecekten Haber Vermek
      d- Tanrının İnsan Şeklinde Görünmesi (Antropofani)
      e- Tabiat Kuvvetlerine Hakim Olmak
      f- Ateşe Hükmetmek
      g-Kemiklerden Diriltmek (İntermezzo)
      h- Kadın-Erkek Müşterek Ayinler (Ayin-i Cem)
      i- Tahta Kılıçla Savaşmak

      Sil
    7. Muhammet denen piç 6 yaşındaki çocuklarla yatağa giriyormuş, sende aynı amın oğlumusun?

      Sil
  4. Bugün bütün dünyada en hızlı büyüyen inanç Tengrizm. Bugün tengriistlerin sayısı en az 900 000. Tengriden bütün insanlık için ilk kutsal kitap verildi. Kutsal kitabın adı AHLAK KİTABI. O kitabı facebookta görebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Macaristan 'ın büyük çoğunluğu ya Tengrici yada yakın duruyor

    YanıtlaSil
  6. tamamen doru din olmasa turk yok olacak islamin yeri yok!

    YanıtlaSil
  7. ŞU AN TÜRKİYEDE 2MİLYONUN ÜZERİNDE TENGRİCİ VAR 100 ARKADAŞIMDAN 80 TANESİ TENGRİCİ BU RAKAMLAR BANA GÖRE COK COK AZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok hızla artıyor bu sayı.

      Sil
    2. artik ben ve 2 arkadasimda katildik tengri biz menen arap mitolojisini kınıyoruz

      Sil
  8. baktılar vahabilik olmuyor, selefilik o da ıı ıı. atasında mal olan da genetik olarak yatkınlıkl sebebiyle atlıyor göktengriye, sormazlar mı gökün varsa yerin olmaz mı?
    sorsan oğuz kağan- zülkarneyn midir diye goggle bakarlar.
    malın biri de çıkmış türkiyede 3 milyon tengrici var diyor, dünyada 3m beşte biri bile yoksunuz, detayına inilse allah korusun diyen ateistin durumu gibisiniz.
    benim için macar genetik olarak bir endonezyalıdan daha yakın olsa da kardeşim demem. bizim için kardeşlik islamdadır.
    heralde diriliş izleyenleri tengrici zannediyor bu tayfa.
    bu arada tengriciliği savunanların da analarını yıllardır ruslar sikiyor, bunlar nasıl türk? konuş desen kırgızca özbekçe konuşamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lan gerizekalı türklük unutuldu islam denen Araplaştırma eylemi yüzünden türklük diye bir şey kalmadı bizim amacımız da türklüğü geri getirmek sen ruslar analarını sikiyor diyorsunda bunlar gelip geçici zamanında bizde onların analarını siktik şimdi de dünyanın en güçlü devletlerinden birine sahipler.Ama inan bana bunların hepsi gelip geçici.Bir bakmışsın rusyada veya çinde ekonomik kriz çıkmış halk isyan etmiş on yıl sonra devlet yıkılmış . sistem böyle . önemli olan sadece devlet değil din değil önemli olan ırkımızın geleneklerimizin yaşaması tengricilikte bu gelenekleri ve ırkımızı yaşatmak için kullanılıyor şu anda. bunu anlamayacak kadar sefil olma. tamam şu anda o kadar da güçlü değiliz ama bunun sebebi araplaştırıldığımızdan kan dökmediğimizden bunu aklına iyi sok.Ne olursa olsun bu olanlar ilerde güçlü olmayacağımız anlamına gelmez.yani keser döner sap döner gün gelir hesap döner.

      Sil
    2. zülkarneynin ta amınakoyum oğuz atamızı arap orospuçocuklarına benzeten tam bir orospuçocuğudur. ruslar sikiyor diyorsunda zamanında Cengizhan yasalarına uysaydı senin gibi ibneler dünyanın heryerinde türk askerleri gezer dünyada en çok konuşula dil Türkçe olur ayrıca ırkımız ve dinimiz olan yüce köktengri güçlenir ve turan gerçekleşmiş olurdu ama hep senin gibi arap dölleri biz türklerin önünü kesti piç kuteybe dölü seni

      Sil
    3. 1-vahhabilik ve selefilik ile Göktengri inancının hiçbir alakası yoktur.
      2-Bizim atamız Oğuz kağan , Atilla , Osman gazi , Cengiz han , Sultan Alparslan , Timur han , Fatih , Metehan , Çağrı bey , Alaeddin Keykubat , Melikşah , Mustafa Kemal Atatürk ve adını sayamadığım dah niceleridir. Bu mal dediğin insanlar bilinen dünyanın heryerinde at koşturmuş ve senin gibi çomar orospu çocuklarını dize getirmiştir.
      3-Göktengri inancında yer olmadığını nerden çıkardık kafanı sikeyim senin(kızıl tamu) araştırmadan boş bilgilerle gelip buraya yazan diriliş Ertuğrul'cu ibnelerdensin geçmiş olsun.
      4- B sayfanın ziyaretleri aşağıda yazıyor aptal çocuk bir bakarsan eğer neredeyse 1 milyon 869 bin kişinin ziyaret ettiğini görürsün.Bunlardan beşyüz bini senin gibi arp dölü olsa ortalama 1,4 milyon Tengrici olduğu açık açık ortada zaten.
      5-Ayıca yüce Türk kağanı atamız Oğuz kağan ile zülkarneyen denilen puşt yanyana bile getirilemez bir arapla bir Türk bir olamaz anlıyorum senin atan zülkarneyn olabilir ama zülkarneyn Oğuz han değil arap sevici atanı ona göre seçmeni tavsiye ederim.
      6-Senin için kardeşlik islamda olabilir ama bizim için TÜRKLÜK'te ayrıca macarların tamamı Türk değil bir kısmı Türktü.Artık onlarda asimile edildi ve artık Türk değiller.
      7-evet doğru ruslar çinliler türkleri orta asyada ama senin hükümetinin sikindemi bu durum!!!
      tabiki değil Suriyelileri başımıza bela edeceğine Çine rusyaya yaklaşacağına biraz Türk kardeşlerini savunsun arap sevici ibneler

      kısacası arap sevici götoğlaının tekisin şimdi siktir git burdan kuteybe dölü

      Sil
    4. Sen siktir git o Pedofili peygamberinin,50 C° sıcaklıkta başına geçen güneş nedeniyle yazdığı masalları oku amk arabı.

      Sil
  9. sadece vicdanınızı dinleyin esli türklere bakın osamanlıya bakın ikisi arasındakı farkı analamak güç değil hangisi daha kökenli hangisi daha adaletli hangisi daha insancıl. bir islam öncesi türklere daha sonra islam sonrası türklere bakın ve vicdanınızı dinleyin zaten doğruyu arıyorsanız ayırt etmek zor değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Insanliginiz ?Hangi insanlik islamin kadina verdiyi deyer ,islamin bas kesmeyi emr etmesi,peygemberin hadisde deve idrarin icmeyi buyurmasi ve sair islammi kardeslik dini ? )

      Sil
  10. Tengriciliğin unutulma sebebi yerleşik hayata geçmek olmuştur.Uygurlarda yerleşik hayata geçip yok olmuşlardır.Avrupalı çoğu Türk ulusu da değişik dinleri benimseyerek Türklüklerini kaybetmiştir.Ancak islamiyete geçen Türklerin sadece adı değişmiştir Oğuzlu _Türkmen gibi.Şu an islamiyet Araplar yüzünden unutulmaya çalışılıyor.Ancak Timur Arapları sevmezdi Ancak Müslümandı ve Türk geleneklerine sadıkdı.Şu an tengricilik devam etseydi hala yerleşik hayata geçmemiş olurduk.

    YanıtlaSil
  11. Tengriciliğin unutulma sebebi yerleşik hayata geçmek olmuştur.Uygurlarda yerleşik hayata geçip yok olmuşlardır.Avrupalı çoğu Türk ulusu da değişik dinleri benimseyerek Türklüklerini kaybetmiştir.Ancak islamiyete geçen Türklerin sadece adı değişmiştir Oğuzlu _Türkmen gibi.Şu an islamiyet Araplar yüzünden unutulmaya çalışılıyor.Ancak Timur Arapları sevmezdi Ancak Müslümandı ve Türk geleneklerine sadıkdı.Şu an tengricilik devam etseydi hala yerleşik hayata geçmemiş olurduk.

    YanıtlaSil
  12. https://www.facebook.com/GokTanriTengri/?hc_ref=ARTDHLYIMV1lY0xvofAwrX5JfqOvVlClFFpxgYgoi0NfU-S0WMo9h4b5vMIBcdMv5CQ&fref=nf



    sadece bu sayfada 300 bin den fazla tengrici var yani bence dunya genelinde 7 8 milyon civari tengrici var

    YanıtlaSil
  13. Tengricilik ve islam genelde çok yakın..Atalarımızın emaneti Tengriciliğede sahıp çıkmalıyız bence..bir Türk olarak çok araştırdım ve hep dürüstlük eşitlik kadına hürmet hayvanlara sevgi ve doğaya çok önem vermiş.bunun neresi yanlış olabilirki?? Sadece Tanrı ve insanın arasında elçi yok..Ne Tengricilerin Muhammed (as) ye küfretme nede müslümanların Göktanrı inancına küfretme hakkı yoktur!!! İateyen istediği dini yaşasın kardeşim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İslam ile Tengricliğin arasında Çok fazla benzerlik yok. Benzerlik oranı Budizm ile islam'ın benzeme oranı ile aynı. Bu yalanlarla kendinizi avutmayın.

      Sil
    2. Semavî dinlerin hepsi Sümer mitolojisinden kaynak almıştır. Insan üretimidir. Muhammedin beyninin temporal lobunda doğuştan gelen patalojik bozukluk nedeniyle bir çeşit epilepsisi vardı. O nedenle nöbet geçirdiğinde halüsinasyon görüyor bunları da Allahtan gelen melek ve vahiyler diye halka anlatıyordu.
      Bu kadar basit.

      Sil
  14. alayınızın amınakoyayım arap dölleri

    YanıtlaSil
  15. kandaşlar iletişime geçin tengriciliği güçlendirelim yükseltelim videolar hazırlayalım millete öğretelim

    inekerdem18@gmail.com

    YanıtlaSil
  16. bir milyon sekiz yüz otuz yedi bin sekiz yüz kırk beş (1837845) ziyaret var sayfaya. Bunların beş yüz bini arap dölü olsa yine bir buçuk milyona yakın tengrici var Türkiye Cumhuriyetinde bence.

    YanıtlaSil
  17. Kardeşlerim ben GÖKTANRI inancını benimsedim ve yaklaşık 1,5 yıldır Tengriciyim . Ama etrafımdaki insanlara bakınca şunu görüyorum özellikle ağız kopuzu olan müzikler dinlediğim için alay konusu oluyorum. Yılda bir kez yapmamız gereken toyları(dini ritüel de diyebilirsiniz size kalmış)ben geçen sene etrafımdaki insanlar nedeni ile yapamadım. Ayrıca etrafımda benden başka Tengrici olmadığı için de bu diğer insanlara absürük , aptalca bir iş gibi gözüktüğünden ve dışlanma korkumdan dolayı tek başıma da bu toyu gerçekleştiremedim. Uzun lafın kısası inancımı özgür bir şekilde yaşayamıyorum . Bu yüzden Tengricilik hakkında yaptığım araştırmalar doğrultusunda bu sayfanın yazarı ile aynı kanılara varmış bulunmaktayım. Ben de bu özgürlüğümün kısıtlanmasını durumundan oldukça rahatsız olduğumdan dolayı bir Youtube kanalı açtım ve bu kanalda Gök tanrı inancını savunan ve insanlara sevdirmek için uğraşan videolar hazırladım. Ayrıca orta Asya halk müziklerini , doğaya ve hayvanlara verilen zararları da sansürsüz şekilde gösteren videolar hazırladım . Ama şu anda istediğim sonuca varamadım . Yerin ve göğün yaratıcısı yüce GÖKTENGRİ'ye andolsun ki bu yaptıklarımın hiçbiri maddi bir kar amacı taşımıyor ve taşımayacakta . Sizden tek isteğim benim gibi inancını özgür bir şekilde yaşayamayan kandaşlarımızım özgür bir şekilde inancını yaşaması için çalıştığım bu yolda bana yardımcı olmanız. Herkese esenlikler dilerim.
    -NOT-
    Bu yazdıklarımda kesinlikle misyonerlik amacı güdülmemiştir . Sadece Tengricilerin inançlarını hür bir şekilde yaşaması için çabalamaktayım.

    YOUTUBE kanalın ismi :::>> GENGHISID KHANATE (youtube arama kutusuna eu4 battle of lepanto müziği yazarak arka planı siyah ve üzerinde Türk bayrağı olan bir videodan kanalı bulabilirsiniz.)

    YanıtlaSil
  18. youtube kanalımda TENGRİCLİK , Cengiz Han Türkmü? , Ağız kopuzu , ve Eski Türk gelenekleri ile ilgili videolara göz atabilirsiniz.

    Kanal ismi---> GENGHISID KHANATE

    YanıtlaSil
  19. bende Tengriciyim Tengri biz menen
    Atsızcı Niğdeli Türkçüler-->kanalımın ismi

    YanıtlaSil
  20. Bütün kandaşlarım küt bulsun, bana tengricilikle ilgili , geniş bir anlatımda bulunan kitap önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zannedersem beklentini karşılayacak kadar geniş kapsamlı bir kitap yok ama aşağıdakilerle başlayabilirsin , Eski Türk Dini Tarihi - Abdülkadir İnan ,
      Şaman - Timur Davletov

      Sil
  21. Bırakın onlar arap sevsinler TENGRİ BİZ MENEN !

    YanıtlaSil
  22. Gök Tengri İnancın Hakikat Kitabını okumak isteyenler benim email adresime isteklerini göndersinler: yasharpashaoglu@mail.ru

    YanıtlaSil
  23. Arkadaşlar, bugün Türk Dünyasında en az 27 milyon tengriciler var. En yakın zamanda İstanbulda GÖK TENGRİ İNANCI TOPLULUĞU kurulacak, kamu tüzel kişiliği resmi kayıt olacak, web sitesi yapılıyor. Gök Tengri İnancın Hakikat Kitabını PDF olarak okumak isteyenler şu email adrese taleplerini göndersinler: yasharpashaoglu@mail.ru

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaw hehe kardeşim 1 milyon ya var ya yok niye sallıyorsun tamam inan ama niye yalan atıyorsun?

      Sil
    2. Belki 27 milyon değildir ama 1 milyondan çok daha fazla ve hızla artıyor.

      Sil
  24. Gök Tengri inancı hakkında you tubede 70 video var, kanalın adı Zülkarneyn TV

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.