Irk Bitig Fal Kitabı



IRK BİTİG PDF LİNKİ GÜNCELLENMİŞTİR. (20.12.17)

Irk Bitig, 9. Yüzyılda Orhun Alfabesi ile yazılmış bir fal kitabıdır. Dikdörtgen bir çubuk üzerine “O, OO, OOO, OOOOişaretleri çizildikten sonra, 3 çubuk yere atılır ve çıkan şekillere göre 64 metinden bir tanesi okunur, kişinin falıdır.

Örnekler:

OO - OO - OO = "Tensi men. Yarın keçe altun örgin üze olurupan mengilüyer men. Ança bilingler. Edgü ol."
OO - OO - OO = "Tensi ben. Gündüz gece altın taht üzerine oturup mutluyum ben. Böyle biliniz. İyidir o."

OOOO - OOOO - OOOO = "Ala atlıg yol tengri men. Yarın keçe eşür men. Utru eki yalıg kişi oglın sokuşmiş, kişi korkmiş. 'Korkma' timiş. 'Kut birgey men' timiş. Ança bilingler. Edgü ol."
OOOO - OOOO - OOOO = "Alaca atlı yol tanrısı ben. Gündüz gece koştururum (atımla) ben. Güleryüzlü iki insanoğluna denk gelmiş, insanoğulları korkmuş. 'Korkma' demiş. 'Kut vereceğim ben' demiş. Böyle biliniz. İyidir o."

OOO - OOO - OOO = "Altun kanatlıg talım kara kuş men. Tanım tüsi takı tükemezken taluyda yatıpan tapladukumin tutar men, sebdükimin yiyür men. Antag küçlüg men. Ança bilingler. Edgü ol."
OOO - OOO - OOO = "Altın kanatlı yırtıcı kartalım ben. Tenimin tüyleri büyümemişken, denizde yatarak dilediğimi tutarım ben, sevdiğimi yerim ben. Ondan güçlüyüm ben. Böyle biliniz. İyidir o."

O - O - O = "Ürüng esri togan kuş men. Çıntanıgaç üze olurupan mengileyür men. Ança bilingler. Edgü ol."

O - O - O = "Ak benekli doğan kuşum ben. Sandal ağacı üzerinde oturarak mutluyum ben. Böyle biliniz. İyidir o."

IRK BİTİG KİTABININ GÖKTÜRKÇE YAZMASINI PDF OLARAK İNDİRMEK İÇİN:
İNDİR (IRK BİTİG) (Güncellendi, 20.12.17)

6 yorum:

  1. Bağlantıyı yeniler misiniz?

    YanıtlaSil
  2. Fal kitabı değil bu canım; 30 yaşından sonra Turkceyi oğrenen Thomsen'a binaen bizim cahil profesorlerimizin yaydığı yalandan başka bir şey değil.İnternetten kopyala yapıştır yapmadan once azıcık araştırma yapmanı tavsiye ederim.Buyuklerimizin işi gucu yok, 9. yy'da magazinsel tatta bir kitap yazacak...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kitaba nasıl ulaşabilirim, ama gerçek hlini kast ediyorum.internette bir sürü var. hangisini almalıyım.bu konuda yardımcı olunuz.

      Sil
    2. Merhaba, merhum Talat Tekin hocanın kitabını tavsiye ederim.

      Sil
  3. Bu bir fal kitabı değil. Kazım Mirşan hocanın çalışmalarıyla kitapta yazılı olan bilgilerin falla ilgisi olmadığı anlaşılmış. Yukarıdaki yoruma katılıyorum onlarca yılda bir kitabın yazıldığı dönemde magazinsel tatta biwir kitabı kim yazar:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kâzım Mirşan hocaya değer veren ve çalışmalarına okuyam bisini görmek beni mutlu ediyor. Var olun!

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.