Atalar Kültü (Atalar Ruhuna Tapma)

ATALAR KÜLTÜ


Dünyaya nasıl geldik, kişisel olarak bizim ilk sebebimiz ne idi? Ulu Gök Tengri'den sonra yaşamımızı hiç şüphe yok ki onlara borçluyuz; atalarımız.

Uygar dünyanın insanı, psikolojik problemler ile savaşmaktadır. İnsanlık tarih boyu hiç bu kadar psikolojik hastalık salgınına sahne olmamıştı. İnsanlar yalnızlaşmaya başladı. Ben'in ön plana çıkması ile 'biz' unutuldu.

Teknoloji güneşinin Batı'dan doğması nedeniyle yalnızca Türklük değil, bütün ulusal kimlikler Batı şemsiyesi altında 'eridi'. Geleneksel kıyafetleri giyip sokakta gezmek yalnızca Türkiye'de değil, artık Japonya'da da insanların size tuhaf gözlerle bakmasına sebep olmaktadır. Artık kendimizi ve atalarımızı güçlendirme zamanı gelmedi mi?

Atalar Kültü Ne Demek?

Dediğimiz gibi; şu an yaşıyorsak, bu yazıyı okuyorsak bunu atalarımıza borçluyuz. Atalar Kültü ise borçlu olduğumuz bu ataların ruhlarını güçlendirme, onların gücünü ve desteğini ruhumuzda, yaşamımızda hissetme yoludur.

Bugün Müslüman olsak bile bu 'atalar kültü' inanışı aynı şekilde devam etmiştir. Ölen kişinin ardından okuduğumuz Fatihalar, Yasinler; ölen atamızın adına yaptırdığımız okullar, çeşmeler, anıtlar, hayratlar; ölen atalarımız şerefine verdiğimiz yemekler, dağıttığımız ekmekler, kestiğimiz kurbanlar ve hatta ölen yakınımız için adının yazılı olduğu mezar taşı dikmemiz İslam adeti değildir; tamamen Atalar Kültü geleneğine dayanır.

Atalar Kültü'ne Göre Ne Yapmak Gerekir?

Tengrici dünya görüşüne göre, Tengri'nin gücü ile irtibat kurmak için ölerek Tengri'ye yakınlaşan, uçan ata ruhlarını güçlendirmemiz gerekmektedir. Annesi öldüğü halde bir çocuk yere düştüğünde, 'Anne!' diye haykırıyorsa; atalar ruhuna ibadet etmek çok derin manevi anlamlar taşır. Atalarımız bizlerin yaşam destekçileridir. Atalarımız hayattayken bizlerin maddi bedenini korur, kollar, destek olur; atalarımız öldüğünde ise ruhumuzu ve manevi dünyamızı korurlar.

Ölüm bir uçuştur dedik; Tengri'ye yakınlaşmak, O'na dönmektir dedik. O halde ölüp de ruhunu Tengri'ye teslim eden atalarımızı iyi dileklerle anmak, hatırlamak, unutmamak, atalarımız adına iyiliklerde bulunmak hem onları güçlü kılacak hem de bizi yaşama kuvvetle bağlayacaktır. 

Atalar Kültünü Sistematiğe Dökecek Olursak:

1- Yaşarken onurumuzla yaşamak, sorumluluk sahibi olmak, iyi bir insan olmak durumundayız. Eğer şerefli bir yaşam sürmezsek, çevremiz ve çocuklarımız tarafından iyi bir kişi olarak tanınmazsak; öldüğümüzde ruhumuz bunalımlara girecektir. İslam'da buna "Bana da bir Fatiha yok muuuu diye bekleyen ruhlar" denir. (Elbette bu Tengrici bir geleneğin uzantısıdır.)

Ahirette sorgu-sual, iyilik-kötülük hesabı yapılmayacak. Ancak öldüğümüzde ruhumuzun esenlik içinde geçiş sürecini tamamlaması için dünyadan olumlu enerji bize ulaşmalıdır. Yaptığımız kötülükler ile anılmak istemiyorsak, dünyada iyi bir yaşam sürmeliyiz. Diktiğimiz bir ağaç, bıraktığımız bir kitap bizim ruhumuzun ölümden sonraki süreci rahat atlatmasını sağlayabilir. Ama en önemlisi iyi bir insan olarak anılmaktır.

2- Atalar kültüne göre, atalarımız bizim kanımızda akan güçtür. Ruhumuzun bir parçasıdır. Bu güç ile iletişime geçmek için ataları anmak, onlar için hayır işlemek, toplantılar düzenlemek, hayratlar yaptırmak gereklidir. 

En önemlisi de büyük işler başarmış olan Türk atalarımız, çok kişi tarafından anıldığı için en güçlü ata ruhlarıdır. Büyük insanların türbelerinde, mezarları başlarında, onlara yakarmak, onlar ile konuşmak ve onlar adına iyilik yapmak; hem o ata ruhlarının güçlenmesini, böylece kendi bünyemizdeki atasal gücü canlandırmamızı sağlayacaktır.

Türklerin binlerce yıldır türbelere, mezarlıklara gitmesinin elbette bir sebebi vardır. Bunlar boş ve batıl inançlar değildir. İslam'a rağmen biz bu geleneği sürdürüyorsak, muhakkak ki faydasını gördüğümüzden ve aklımıza yatkın bulduğumuzdandır.


* İyi bir yaşam sür, öldüğünde güçlü bir Ata ruhuna dönüş. Ölüm sonrası geçiş bunalımlarını yaşama.

* Yedi göbek atanı öğren, onların adını an ve onlar adına iyilikler yap. Yemek dağıt, hayratlar yap ve atalarını çocuklarına öğret.

* Ataları ile bağı kopmuş bir millet öksüzdür, yetim kalmıştır.

* Ayakların yere sağlam basması için kökünü, aslını unutma. Dünyaya seni getiren atalarına çok şey borçlusun.

* Bütün bir yaşam sürmek istiyorsan, ana-baba yani atalarını saymak, bilmek durumundasın.


Ulu Gök Tengri günümüze kut versin. Bu yazı aracılığı ile bizler de ata ruhlarımızı güçlendirelim, kendimizi güçlendirelim. Başta bugünkü Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Atatürk'ün ve Teoman, Mete Han, Kür Şad, Bilge Kağan, Kül Tigin, Tonyukuk, Kutluk Kağan, Cengiz Han, Atilla, Timur, Fatih Sultan Mehmet Han, Osman Bey, Orhan Bey, Selçuk Bey, Abdülhamit Han ve daha adını-sanını şu an sayamadığımız bütün atalarımıza esenlikler olsun, Tengri onlar üzerinden bize kut versin.

Çeşmeler, Ataları Anmak İçin Faydalı Anıtlardır

Kurganlar (Türbeler) Ataları Anmak İçin Manevi yerlerdir








Mezar Ziyaretleri Atalar Kültü'nün yaşayan örneğidir.
Ölenler için yemek dağıtmak, hem yaşayana hem ölene iyilik getirir

7 yorum:

  1. cok sacma bir sayfa Gök Türkler araplasmayan kendi kültürüne kendine öz inanclari olan bir toplum sizin sayfaniz arapca resimler yazilar görsellerden gecilmiyor...yazik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahil cahil konuşma.

      Sil
    2. hani nerde lan arapça yazı orospu çocuğu kuteybe dölü

      Sil
    3. Malesef günümüz Türkçesinde sözcüklerin öztürkçe halini kullanmak neredeyse bir eziyettir. Gerek kimsenin anlamaması, gerekse günümüz dünyasında bir tek "ben"im öztürkçe konuşması çok zordur. Ancak böyle çok kişinin gördüğü yerlerde öztürkçe sözcükler kullanılması herkesin yararına olacaktır. Umarım bir gün arap etkisinden kurtullur Türklüğe döneriz.

      Ve yine günümüz popüler dini islamiyetin dayatısı arap kültürü olduğundan, mezar taşlarında arapça motifler bulmak olanıksız. Dilerim o ki biz mezar taşlarımıza arap etkisinden uzak Türkçe yazılar yazalım :)

      Sil
  2. yakşı olmuş helal olsun hayatın gerçeklerınıde harmanlayıp vermene kıvanç duydum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizde senin bu güzel sözlerinden kıvanç duyduk kandaş selametle

      Sil
  3. dostum,bu bilgileri neden kopyalanamaz bir biçimde sunuyorsunuz?amaç insanların yararlanması değil mi?bırakın insanlar kopyalayıp yazdırsın ve belge biçiminde okuyup,öğrenip yakınlarına anlatsın.saygılar.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.